Jag har fått en del frågor om små “fix och trix” som vi har på J/111. Så jag tänkte det kanske kunde vara intressant för fler.
Den här gången valde vi T-rings till fockskoten. Det finns många fördelar då man slipper knopar som fastnar och är i vägen, men de är lite bökiga när man skall byta försegel (man kan inte få loss lovartsskotet och det är bökigt att få på en loop till – någon som har bra tips?).
Skotringen är samma som på J/109, en specialdesignad variant signerad Jesper Ott.
Vi har också lagt lite krut på märkning så man enkelt kan dokumentera var man är. 1:an är ungefär 6 graders skotvinkel. Utgångsläget är 2.5 vilket motsvara lite drygt 7 graders skotvinkel. J/111 är extremt känslig när det gäller infuckern så vi har inte markerat några standardlägen. För focken har vi också märkningar på spridarna som brukar vara bra att kommunicera kring.
Den näst viktigaste justeringen efter infuckern är häckstaget. Storskotstrimmern kör det från piedestalen och alla kan enkelt se hur hårt vi dragit det. Normalt går vi från 2 till 6 i ungefär samma vindstyrkor (i knop) lite beroende på förhållanden. Men vi blir snabbt “powered up” med häcken i botten.
Alla trimdekalerna kommer från ett Deck Graphics One Design Pack, som tydligen är standard på bland annat Farr 30. Lite dyrt men myvket bra kvalitet.
Förutom de vanliga skotpunkterna så vill man kunna skota ut focken i railen när det öppnar upp. På J/109 hade vi kastblock, men nu har vi i stället kört fasta ringar som alltid finns på plats. Lite extra vikt, men det här går snabbare och vi slipper massa meckande i lä.
Längre akterut sitter skotpunkt för stagsegel (Harkenblock) och en ring för sugga till spinnskotet.
Med full besätting när det är mycket action så kör vi spinnskotet på rufftaket. Men offshore, framförallt doublehanded, vill vi ofta köra på lovarts fockwinsch, som dels är större men också gör att trimmern kan sitta bra i lovart men ändå se gennakern. Vi har då lagt en bit PROtect Chafe för att skydda plasten och få skotet att löpa lätttare.
På samma sätt kör vi PROtect Chafe på ruffhönet där man drar tackline och på massor av andra ställen…
…till exempel på framsidan av masten.
En av de saker som vållade mycket huvudbry var monteringen av plottern, i vårt fall en Raymarine e7. Nu sitter den i en bygel precis framför ratten vilket funkar mycket bra. Kanske hade det varit snyggare med en pod, men nu är den ur vägen men ändå lätt tillgänglig. Och går enkelt att plocka av.
En annan sak där vi har haft en del inkörningsproblem är vår NKE Gyropilot. Det var ju själva processorn jag ville åt, och den får vind och fart via NMEA från Nexus-systemet men har sin egen gyrokompass. Drivenhet är en Raymarine T2 elektromekanisk drivenhet för att minimera motstånd när dehn inte är inkopplad.
Själva monteringen gick kanonbra, och under Spi Ouest så fick fransoserna från NKE fason på det mesta. Kompass funkade fint, likaså att styra på relativ vind. Men av någon anledning fick jag den inte att styra på sann vindvinkel, vilket ju var en av anledningarna till att jag valde NKE. Efter många mail visade det sig att man skulle dra ut en liten kabel för att initiera. Så klart, varför skulle menyn “NMEA Init” göra det :-) Sedan har den funkat perfekt. Det är väl mest jag som inte vågat låta den styra på hård undanvind ännu. Men nästa säsong…
En sak som jag tycker är lite bökigt är högtalare. De är tunga och helst skall man montera dem infällt vilket kräver att man borrar stora hål i sin nya båt. Sedan skall det dras sladdar kors och tvärs. Nu väntade jag med att sätta i en stereo utan skaffade en Big Jambox. Den går på batteri och är trådlös, så musik/radio kommer från besättningens mobiler eller datorn. Och så kan man flytta runt partyt. Hittills har det funkat mycket bra.
Disclaimer: jag är engagerad i Happy Yachting som kan ha
intresse av produkter eller koncept som nämns i artikeln.